Mediji

Veliki odziv kompanija za pružanje pomoći ugroženima

21.05.2014.

Domaće i strane kompanije nastavile su danas da doniraju novčanu i drugu neophodnu humanitarnu pomoć ugroženima u poplavama u Srbiji.

Banka Poštanska štedionica donirala je pet miliona dinara ugroženom stanovništvu a, pored finansijske pomoći, kako saopštavaju, ta banka pomaže i tako sto ne naplaćuje naknade za uplate na račune za pomoć nastradalima u poplavi.

Zaposleni u Galenici su završili akciju prikupljanja humanitarne pomoći za ugrožene od poplava, u organizaciji sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata. Prikupljeno je 50 većih kutija kvalitetne robe prema spisku koji je toj kompanij dostavio Crveni krst Zemuna. Prikupljeno je, između ostalog, sedam vecih kutija bebi hrane i opreme, šest većih kutija konzervirane hrane, pet kutija higijenskih preparata, šest kutija sredstava za dezinfekciju i razne kućne hemije, 10 kutija obuće i odeće, dve kutije veša i čarapa, pet kutija pelena i uložaka i jedna kutija igračaka za decu, navodi se u saopštenju.

Galenika je spremila i tri kombinovana paketa za tri porodice radnika te kompanije koja su raseljena, i ta pomoć će im biti danas uručena. Galenika je uputila i lekove i preparate u vrednosti od 4,5 miliona dinara, a narednih dana će biti doneta i odluka o dodatnoj uplati određenih finansijskih sredstava iz zarada zaposlenih.

Kineska kompanija Huavei Tehnolodžis (Huawei Tećnologies), jedna od vodećih u IKT sektoru u svetu, izdvojila je tri miliona dinara za pomoć najugroženijima u poplavama.

"Nadamo se da će donacija Huaveija značiti ljudima koji su ostali bez krova nad glavom i kojima je trenutno svaki vid pomoći od izuzetnog značaja. Društvena odgovornost svakog od nas ko posluje u Srbiji nalaže da u skladu sa svojim mogućnostima maksimalno pomogne zajednici da prebrodi ovaj težak period", rekao je generalni menadžer kompanije Huavei, Vei Venjuan (Wei Wenyuan).

Sberbanka Srbije je za stanovništvo sa poplavljenih područja obezbedila hranu za bebe, konzerviranu hranu i sredstva za higijenu u vrednosti od 2,5 miliona dinara. Ovaj kontigent robe će biti isporučen Crvenom krstu na lokaciju na kojoj je trenutno najpotrebniji.

Sberbanka Srbije je ukinula naknadu na sve uplate i prenose sredstava na račune za pomoć nastradalima u poplavama i otklanjanja posledica poplava.

Građani mogu da izvrše uplate na račun Crvenog krsta Srbije: 20520581839, poziv na broj 60033550000, i na namenski račun Vlade Republike Srbije: 840354672189, sa svrhom uplate: za otklanjanje vanrednih okolnosti poplave, kao i na račun grada Beograda i Sekretarijata za finansije: 840-744141843-14, model 97, poziv na broj: 39-501-04, navodi se u saopštenju te banke.

Kompanija Centro Štampa Holding (MOJ KIOSK Štampa, Centrosinergija, Centrologistika) izdvojila je pomoć za ugrožene od dva miliona dinara, od kojih je milion dinara upotrebljeno za kupovinu džakova koji su trenutno najpotrebniji, a drugi deo od milion dinara je donacija u proizvodima.

Ta kompanija je ustupila i svoja vozila za prevoz humanitarne pomoći. Neophodna pomoć u vidu odeće, namirnica i novčanih sredstava stiže i od zaposlenih u Centro Štampa Holdingu.

Kompanija MOL Srbija uputila je donaciju od dva miliona dinara Vladi Srbije, a donacija se sastoji se od milion dinara u gorivu, i novčanog iznosa iste visine koji će biti iskorišćen za saniranje posledica velikih poplava.

"Kompanija MOL Srbija saoseća sa svim građanima u ovim teškim danima i podržava sve državne organe u naporima da situaciju reše na najbolji mogući način. MOL Srbija će nastaviti da pažljivo prati razvoj događaja na terenu kako bi pružila pomoć i podršku onima kojima je to najpotrebnije", izjavila je generalna direktorka kompanije, Bjanka Vasilescu.

Preduzeće za proizvodnju, transport i trgovinu "Ineks Morava" iz Niša uplatilo je na račun Vlade Srbije milion dinara pomoći ugroženima, kao i Industrija grdajevinskog materijala "Mladost" iz Leskovca, koja je takođe uplatila milion dinara na račun Vlade Srbije za pomoć ugroženima, saopšteno je iz tih preduzeća.

U saradnji sa Crvenim krstom Srbije u svim objektima METRO Cash & Carry u Srbiji od danas su postavljeni punktovi za prikupljanje pomoći za nastradale od poplava. Kupci i radnici Metroa će na ovim punktovima moći da doniraju najpotrebnije stvari: vodu, sredstva za higijenu, hranu, posteljinu, igračke... a sva prikupljena pomoć istog dana će biti poslata u magacin Crvenog krsta, a odatle prihvatnim centarima.

Punktovi su formirani u svim objektima Metroa u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Subotici, Kragujevcu, Užicu, Požarevcu i Šapcu.

Kompanija AVIA International otvorila je, preko firme Petrobart, poseban račun na koji će članice ovog jedinog brenda nezavisnih naftnih kompanija iz 13 zemalja Evrope, od danas uplaćivati pomoć žrtvama katastrofalnih poplava u Srbiji.

Na poziv kompanije Petrobart, nosioca franšize ovog brenda za tržište jugoistočne Evrope, AVIA International je odmah preko telekonferencije podržala apel i pozvala svojih 80 kompanija članica da upute pomoć Srbiji.

Kompanija Petrobart je već kao prvu pomoć donirala jednu cisternu sa gorivom vrednosti pet miliona dinara vojsci Srbije.

Izvor: www.tanjug.rs